Får man grilla på balkongen?

  • Övergripande råd:

    • Kolla vad det står i din bostadsrättsförenings stadgar och ordningsföreskrifter.
    • Ha en god dialog med grannar och bostadsrättsföreningen.
    • Visa respekt och hänsyn.
    • För byggnationer behöver man generellt tillstånd från föreningen.

    Vid grillning på balkong finns det framförallt två aspekter att ta ställning till; brandrisk och risk att rök och matos ska orsaka störningar för andra boende.

    Det finns inte några generella regler för grillning på balkong. En fastighetsägare, till exempel en bostadsrättsförening, har ganska stora friheter att själv bestämma om grillning ska vara tillåtet eller inte inom fastighetens område, förutsatt att kommunens ordningsföreskrifter inte säger något annat. Titta i din bostadsrättsförenings ordningsföreskrifter om det framgår om grillning på balkonger är tillåtet eller inte. Av ordningsföreskrifterna bör det även framgå om ett eventuellt förbud i så fall omfattar all grillning, oavsett om det sker med kol-, gasol- eller elgrill. Du som bostadsrättshavare är ansvarig för att kontrollera vad kommunens ordningsföreskrifter säger om grillning samt om det för tillfället råder eldningsförbud eller inte.

    Om ett förbud mot grillning saknas är det viktigt att själv se till att grillningen inte sker på ett brandfarligt sätt. Det är även viktigt att visa hänsyn till sina grannar genom att tänka på att röken från grillen kan komma att störa grannar.

    Om du använder en gasolgrill är det viktigt att följa de regler som finns för hur gasoltuber får förvaras. Det finns information hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

    Koll på lagar och regler som rör ditt boende

     hsb.se/regelkollen hittar du aktuell information om frågor som påverkar dig som boende och din bostadsrättsförening. 

    Läs mer om vad du får göra på balkongen.

  • Fick du svar på din fråga?

      

    Vilken information saknar du?